Bob Jan over zijn persoonlijke ontdekkingsreis

Terug naar
de rode draad
in mijn leven

Over Bob Jan

 

“Ik ben Bob Jan Schoot Uiterkamp, het gezicht achter De IJsselcoach. Tijdens mijn coachsessies begeleid ik jou op je persoonlijke reis om van grotere betekenis te zijn. Mijn doel is om medewerkers, ondernemers en zakelijk leiders bewust te laten ontdekken wat hen écht raakt, om ze vervolgens in beweging te brengen en te houden. En dat doe ik het liefst in de kalmte en de ruimte van het stroomgebied van de IJssel.

Mijn persoonlijke ontdekkingsreis
Mijn eigen persoonlijke ontdekkingsreis nam in 2009 duidelijke vormen aan. Het was tijdens een studiereis in India dat ik op weg naar mijn hotel struikelde over een jongetje dat op straat lag te slapen. Naast de shock die deze situatie mij gaf, voelde dit voorval zo confronterend en vooral oneerlijk. Hoe kan het dat we samen in een wereld leven waar de ongelijkheid zó groot is? Dit besef heeft me doen besluiten om de master International Development Studies te gaan volgen. Dit om meer begrip te krijgen over hoe we deze wereldwijde kloof tussen welvarendheid en armoede kunnen overbruggen. Dit vraagstuk liep tot een jaar of drie geleden als een rode draad door mijn leven. Tien jaar lang was ik op zoek naar hoe ik een positieve bijdrage kon leveren aan meer welzijn in landen waar armoede zo schrijnend is.

FrieslandCampina
Dit begon bij FrieslandCampina, waar ik na het afronden van mijn studie aan de slag kon als Corporate Management Trainee. Dat ik graag voor deze multinational wilde werken had alles te maken met het feit dat zij fabrieken runnen in ontwikkelingslanden. Zo creëren zij vele banen in landen waar armoede heerst. En precies daar geloof ik ook in. Door waardige banen te creëren, krijgen inwoners een eigen inkomen waarover zij zelf kunnen beschikken. Met India nog vers in mijn geheugen, had ik een hoger streven: ik wilde iets bijdragen in de wereld. Iets dat groter is dan mijn egoïstische verlangens. Echter, door de westerse mentaliteit van carrière maken verloor ik tijdelijk mijn doel uit het oog en dus ook de verbinding met mijzelf.

Agriterra in Myanmar
Tijdens een training kwam ik tot het besef dat ik terug wilde naar mijn eerdere streven en besloot ik mijn baan op te zeggen en samen met mijn vrouw Christien naar het overwegend Boeddhistische Myanmar af te reizen. In eerste instantie op de bonnefooi om ons opnieuw te laten inspireren door dit boeddhistische land. Eenmaal ontslag genomen kwam er een collega naar me toe die mij vertelde dat Agriterra, een organisatie die coöperaties in ontwikkelingslanden helpt, een kantoor zou openen in Myanmar en of dat niet wat voor mij zou zijn? En dat was het. Bijna twee jaar heb ik daar een van de mooiste tijden van mijn leven beleefd door volop van betekenis te kunnen zijn voor anderen. We maakten de keuze om terug te keren naar Nederland toen bleek dat mijn vrouw in verwachting was van ons eerste kindje.

Rouw en verdriet
Eenmaal terug in Nederland belandden we in een emotionele rollercoaster toen ons zoontje Noah stil geboren werd. De dood van Noah was rauw, vol verdriet en extreem pijnlijk, maar door zijn overlijden besef ik me nu hoe belangrijk het is om niet van moeilijke momenten vandaan te vluchten. Uit elk verdriet ­– hoe intens ook – haal je rijkdom, liefde en lessen. Dit bevestigde mijn gevoel iets goed te willen doen. Iets bijdragen voor een ander dat van waarde is. Oók in een welvarend land als Nederland. Zodoende ben ik de opleiding tot coach gaan volgen. Omdat ik veel meer het directe contact met anderen aan wil gaan. Van ontwikkeling en groei tot de moeilijkheden van het leven. Sommige situaties ontstaan immers op een manier waarop je geen invloed hebt. Echter heb je altijd invloed op hoe jij je verhoudt tot een kwestie of situatie. Hoe je ermee omgaat. Dát is voor mij de essentie van coaching.”

De IJsselcoach

 

Sinds 2020 ben ik gecertificeerd coach en heb ik bij Agriterra in samenwerking met onder andere LTO Academie, Faculty of Skills, Better Future en diverse consultants professionele ontwikkeltrajecten ontwikkeld en begeleid. Eind 2021 gestopt bij Agriterra om mij volledig in te kunnen zetten als trainer en coach onder de naam ‘De IJsselcoach’. Inmiddels heb ik meer dan 65 mensen op individuele basis mogen begeleiden die werken bij organisaties als Alliander, Capgemini, Ecare, Faculty of Skills, JDE, Sallandse Wegenbouw en VluchtelingenWerk Nederland. Als IJsselcoach ben ik aangesloten bij de grootste beroepsorganisatie voor professionele coaches (NOBCO) en steun ik het werk van Natuurmonumenten.

 

Opleidingen & diploma’s

 

2020
Post-hbo Instrument voor Hulp (ITIP, diploma, 315 uren)
CPION gecertificeerde opleiding

2011
MSc International Development Studies
Universiteit Utrecht

2011
MSc International Business & Management
Rijksuniversiteit Groningen

2009
BSc Bedrijfskunde
Rijksuniversiteit Groningen